۱۳۸۹ اردیبهشت ۶, دوشنبه

سیمین بهبهانی: سجاده فرش عنف و تجاوز

"سجاده فرش عنف و تجاوز" از آخرین شعرهای سیمین بهبهانی، شاعر برجسته و نامزد دریافت جایزه نوبل ادبیات:

سجاده فرش عنف و تجاوز، ای داعیان شرع خدا را!
بر قتل‌عام دین و مروت، دست که بسته چشم شما را؟

الله اکبر است که هر شب، همراه جانِ آمده بر لب
آتشفشان به بال شیاطین، کرده‌ست پاره پاره فضا را

از شرع غیر نام نمانده‌ست، از عرف جز حرام نمانده‌ست
بر مدعا گواه گرفتم، جسم ترانه قلب ندا را

انصاف را به هیچ شمردند، بس خون بی‌گناه که خوردند
شرم آیدم دگر که بگویم، بردند آبروی حیا را

سهراب‌ها به خاک غنودند، آرام آنچنان ‌که نبودند
کو چاره‌ساز نفرت و نفرین، تهمینه‌های سوگ و عزا را؟

زین پس کدام جامه بپوشند، بهر کدام خیر بکوشند
آنان‌که عین فاجعه دیدند، فخر امام ارج عبا را

سجاده تار و پود گسسته‌ست، دیوی بر آن به جبر نشسته‌‌ست
گو سیل سخت آید و شوید، سجاده و نماز ریا را

سیمین بهبهانی، شاعر بزرگ معاصر

فروغ فرخزاد، نامی جاودانه در شعر فارسی


من از کجا می‌آیم؟
من از کجا می‌آیم؟
که اینچنین به بوی شب آغشته‌ام؟
هنوز بوی خاک مزارش تازه ست
مزار آن دو دست سبز جوان را می گویم ...

(بخشی از شعر "ایمان بیاورم به آغاز فصل سرد")


رژیم جمهوری اسلامی نام فروغ فرخزاد را از یک کتاب حذف کرد. فروغ فرخزاد شاعری نامدار و زنی روشنفکر و آزاده است که نامی جاودانه در ادبیات فارسی از خود برجا نهاده است. کوشش دولت جمهوری اسلامی برای حذف نام فروغ فرخزاد تنها بر محبوبیت فروغ می‌افزاید.

فروغ فرخزاد

۱۳۸۹ فروردین ۲۷, جمعه

هر آنکس که دندان دهد نان دهد

محمود احمدی‌نژاد ناگهان از راه اندازی "صندوق آتیه فرزندان ایران زمین" خبر داد. به گفته وی دولت از ابتدای امسال با اختصاص یک میلیون تومان به هر نوزاد، یک حساب پس انداز برای او باز می‌کند و هر سال نیز صدهزار تومان به این مبلغ اضافه می‌کند. محمود احمدی‌نژاد خواستار شده است که والدین نیز هر ماه دستکم بیست‌‌هزار تومان به این حساب اضافه کنند. جالب آنکه احمدی‌نژاد این خبر ناگهانی را تقریباً یک ماه پس از آغاز سال داده است.

محمود احمدی‌نژاد پیش از این بارها پیشنهاداتی مطرح کرده که هرگز به اجرا درنیامده‌اند اما وی نماینده نظامی است که عادت به انتشار خبرهای ناگهانی و اعمال سیاست‌های غیرکارشناسی و خلق‌الساعه دارد که در بسیاری موارد به سردرگمی مردم و انحراف افکار عمومی‌ می‌انجامد. با این حال از فحوای سخن وی چنین بر می‌آید که فیل پرزیدنت احمدی‌نژاد یاد هندوستان کرده است. او دوباره به‌‌ یاد سال‌های نخست پس از انقلاب افتاده و در پی آنست که با تشویق چندهمسری، تولید مثل مضاعف و انفجار جمعیتی نفوس مسلمانان و جنود اسلام و یا به عبارت دیگر شمار بسیجیان، سینه‌زنان و صدقه‌بگیرها را افزایش دهد.

جمهوری اسلامی سال‌ها پیش با انقلاب فرهنگی استادان باسابقه جمعیت شناسی مانند دکتر مهدی امانی را از دانشگاه‌ها پاکسازی کرد و سپس باقیمانده استادان و کارشناسان جمعیت شناسی را از سازمان برنامه اخراج کرد. احمدی‌نژاد بعدها با تعطیل کردن سازمان برنامه و اخراج کارشناسان از جمله جمعیت شناسان راه را برای تصمیمات خلق‌الساعه خود و اطرافیانش هموارتر کرد. احمدی‌نژاد و یاران خردگریز وی با بذل و بخشش بی‌برنامه از بیت المال متوسل به عقب‌مانده‌ترین گرایشات فکری در فقیرترین و عقب‌مانده‌ترین قشرهای اجتماعی می‌شوند تا تفکر "هر آنکس که دندان دهد نان دهد" را رواج دهند.

در روزهای اخیر بحث‌های متنوعی درباره پیشنهاد ناگهانی احمدی‌نژاد در رسانه‌ها مطرح بوده است و پیآمدهای منفی اقتصادی و اجتماعی یک انفجار جمعیتی دیگر در ایران برشمرده شده است. بحث آنچنان بالا گرفته که حتی ناصر مکارم شیرازی هم ناچار به اظهارنظر شده و گفته است که "مسأله کنترل و محدود ساختن موالید" در شرایطی شرعاً مجاز است و افزایش جمعیت "جزء واجبات نیست". مکارم شیرازی ضمناً گفته است که مایل است "در موارد کنترل جمعیّت به جاى افزایش کمّى به سراغ افزایش کیفى رفت تا مسلمانانى عالم تر و کارآمدتر به جامعه اسلامى تحویل داده شود." (تابناک ۲۸ فروردین ۱۳۸۹). البته احمدی‌نژاد و یارانش علاقه‌ای به استدلال علمی و بحث منطقی ندارند اما این بحث‌ها در بهترین حالت اثرات روشنگرانه‌ای بر افکار عمومی خواهد نهاد و بسیاری مردم به پیآمدهای افزایش بی رویه جمعیت پی خواهند برد. اما بد نیست در اینجا تعبیر طنزپرداز نام آشنا ابراهیم نبوی نیز از تصمیم ناگهانی احمدی‌نژاد ذکر شود:
"ایران را سراسر زایشگاه می‌کنیم."

سرنوشت این کودکان چه خواهد شد؟ آیا آنان به همان راهی خواهند رفت که احمدی‌نژاد آرزو دارد؟


۱۳۸۹ فروردین ۲۶, پنجشنبه

قدردانی‌ از کوشش‌های اکبر گنجی و ارج نهادن به مبارزات مردم ایران

مؤسسه پژوهشی کیتو جایزه میلتون فریدمن سال ۲۰۱۰ را به اکبر گنجی، نویسنده و فعال سیاسی اعطا کرد. مؤسسه پژوهشی کیتو در پایگاه اینترنتی خود نوشته است که اکبر گنجی به علت مبارزه برای پیشبرد دمکراسی غیردینی و افشای نقش حکومت اسلامی ایران در قتل مخالفان ۶ سال را در زندان سپری کرد.

این جایزه پاداشی است برای کوشش‌های پژوهشی و افشاگرانه اکبر گنجی در سال‌های اخیر در ایران و خارج از ایران. گنجی مسلمان نواندیشی است که بدون هراس از تکفیر‌های ملایان و متحجران نظرات و نتایج پژوهش‌های خود را بیان کرده است. اکبر گنجی آزاداندیشی است که صادقانه اندیشه‌های جزمی پیشین خود را بازنگری کرده. وی جای شایسته‌ای در کنار آزادیخواهان در ایرانی‌ آزاد و دمکراتیک خواهد داشت.

مؤسسه پژوهشی کیتو که در سال ۱۹۹۷ توسط ادوارد اچ کرین بنیان نهاده شد، مؤسسه‌ای است غیردولتی و غیرانتفاعی که دفتر مرکزی آن در واشنگتن دی سی قرار دارد و در راستای آزادی فردی، صلح، جامعه باز و اقتصاد بازار آزاد فعالیت دارد. این مؤسسه هیچگونه کمک دولتی دریافت نمی‌کند و بودجه آن از راه خرده کمک‌‌های بنیادها، شرکت‌ها و نیز فروش انتشارات آن مؤسسه تأمین می‌شود. جایزه میلتون فریدمن، در سال ۲۰۰۲ برای پیشبرد آزادی بنیان نهاده شد.


اکبر گنجی - عکس از وبگاه مؤسسه پژوهشی کیتو